Blog+Lakásétterem


A blogról

Több Londonban eltöltött év után, idén szeptemberben költöztem haza Nagy-Britanniából: immáron végleg.

Szerettem volna egy tematikus blogot szánni a legkedvesebb brit ételemnek, ami kizárólag a brit pie kultúrával, receptekkel, kapcsolódó gasztronómiai vonatkozásokkal foglalkozik; hiszen annyi mindent lehet róla mesélni!
(No meg többszöri átrágás után is úgy gondoltam, hogy a téma  - így hogy már ismét itthon  - tartalmilag is kilóg az évekkel ezelőtt elkezdett ‘Hódítás...’ oldalról.)

Rajongok a brit konyháért. A közhiedelemmel ellentétben a brit kaja jó. És nem azért, mert a különböző - a gyarmatokról ottragadt - bevándorlók (ma már britek) azzá tették. A gasztroboldogsághoz már az is elég, ha a brit tradicionális ételeket, ötleteket, konyhai fogásokat sorra vesszük.

De most maradjunk csak a pienál.

Pie+ Mash (azaz pie és tört krumpli): minden pub food alfája és omegája.
Jelkép.
A pie tradíció és konyhaművészet. Ugyanúgy elfér egy Michelin-csillagos étterem menüjén, mint a sarki talponállóban, a kocsmában...vagy éppen vasárnap, családi ebédként az asztalunkon.

A blog hónapok óta érlelődött, formálódott, alakult. És végre elindult!
A Pie Day Friday minden pénteken egy pie recepttel, hétközben ale és sörajánlókkal és más szigetes érdekességekkel, sztorikkal jelentkezik.

Mivel a magyar sörkultúra (és a piac) nem a brit alekre rendezkedett be, így az ajánlóknál, bejegyzéseknél próbálok olyanokra koncentrálni, amelyek itthon is elérhetőek. Az ale mellett pedig alkalomadtán biztos lesznek “magyar” sörök is a blogon - leginkább olyanok, amelyek ízvilágban hasonlítanak brit társaikra és jószívvel tudom ajánlani a pieok mellé.

...

Pie? Miért nem pite vagy pástétom?

A magyar gasztrokultúrában a pástétom más jelentéssel bír, a húsos pie (hasé) pedig nem lehet pite mert nálunk a pite szó jelentéséhez szinte mindig valamilyen desszertet társítunk (almás pite, barackos pite, rebarbarás pite, “Amerikai pite”...).

Sehol nem hallani vagy látni hogy “Steak és vese pite, guinness mártásban”.

Maradjuk hát a ‘pie’-nál .

...

Lakásétterem

Nyugodtan próbáljátok ki otthon a blogon szereplő recepteket (azért vannak), de ha csak egy laza péntek esti kikapcsolódásra vágytok, vagy a pie mellé jóféle angol desszertre is fáj a fogatok és a sörökön kívül más különlegességeket is megkóstolnátok, akkor látogassatok el a ‘Pie Day Friday’ lakásétterembe: márciustól minden pénteken este 19:30-tól várlak benneteket!

A részvétel a limitált létszám miatt (max 8 fő) előfoglalással lehetséges.

A részletekért figyeljétek a ‘PieDayFriday’ facebook csoportját!

...

lakasetterem.jpg
nagysanyapieguinness.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr34951845

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása