A blogról
Több Londonban eltöltött év után, idén szeptemberben költöztem haza Nagy-Britanniából: immáron végleg.
Szerettem volna egy tematikus blogot szánni a legkedvesebb brit ételemnek, ami kizárólag a brit pie kultúrával, receptekkel, kapcsolódó gasztronómiai vonatkozásokkal foglalkozik; hiszen annyi mindent lehet róla mesélni!
(No meg többszöri átrágás után is úgy gondoltam, hogy a téma - így hogy már ismét itthon - tartalmilag is kilóg az évekkel ezelőtt elkezdett ‘Hódítás...’ oldalról.)
Rajongok a brit konyháért. A közhiedelemmel ellentétben a brit kaja jó. És nem azért, mert a különböző - a gyarmatokról ottragadt - bevándorlók (ma már britek) azzá tették. A gasztroboldogsághoz már az is elég, ha a brit tradicionális ételeket, ötleteket, konyhai fogásokat sorra vesszük.
De most maradjunk csak a pienál.
Pie+ Mash (azaz pie és tört krumpli): minden pub food alfája és omegája.
Jelkép.
A pie tradíció és konyhaművészet. Ugyanúgy elfér egy Michelin-csillagos étterem menüjén, mint a sarki talponállóban, a kocsmában...vagy éppen vasárnap, családi ebédként az asztalunkon.
A blog hónapok óta érlelődött, formálódott, alakult. És végre elindult!
A Pie Day Friday minden pénteken egy pie recepttel, hétközben ale és sörajánlókkal és más szigetes érdekességekkel, sztorikkal jelentkezik.
Mivel a magyar sörkultúra (és a piac) nem a brit alekre rendezkedett be, így az ajánlóknál, bejegyzéseknél próbálok olyanokra koncentrálni, amelyek itthon is elérhetőek. Az ale mellett pedig alkalomadtán biztos lesznek “magyar” sörök is a blogon - leginkább olyanok, amelyek ízvilágban hasonlítanak brit társaikra és jószívvel tudom ajánlani a pieok mellé.
...
Pie? Miért nem pite vagy pástétom?
A magyar gasztrokultúrában a pástétom más jelentéssel bír, a húsos pie (hasé) pedig nem lehet pite mert nálunk a pite szó jelentéséhez szinte mindig valamilyen desszertet társítunk (almás pite, barackos pite, rebarbarás pite, “Amerikai pite”...).
Sehol nem hallani vagy látni hogy “Steak és vese pite, guinness mártásban”.
Maradjuk hát a ‘pie’-nál .
...
Lakásétterem
Nyugodtan próbáljátok ki otthon a blogon szereplő recepteket (azért vannak), de ha csak egy laza péntek esti kikapcsolódásra vágytok, vagy a pie mellé jóféle angol desszertre is fáj a fogatok és a sörökön kívül más különlegességeket is megkóstolnátok, akkor látogassatok el a ‘Pie Day Friday’ lakásétterembe: márciustól minden pénteken este 19:30-tól várlak benneteket!
A részvétel a limitált létszám miatt (max 8 fő) előfoglalással lehetséges.
A részletekért figyeljétek a ‘PieDayFriday’ facebook csoportját!
...