Shepherd's pie

shepherdspie_fa.jpgshepherdspie (1 of 1).jpg

Kezdjük az egyik alap pájjal (azt hiszem később is így fogok rá hivatkozni a könnyebb olvashatóság kedvéért), ami a briteknél annyira be van betonozva a gasztrokultúrába, mint nálunk a gulyásleves.
A hagyományos shepherd’s pie borjúhúsból készül, de egy időben a britek nem voltak hajlandóak borjúhúst venni, mert az állatokat brutális módon vágták le  - mondták ők, holott már évtizedek óta más szabályok szerint küldik az állatokat a vágóhídra.
A shepherd’s pie - azaz a ‘pásztor pie’ - az egyik legközkedveltebb pie egész Nagy-Britanniában. Olyan, akár nálunk a gulyásleves, a sertés pörkölt, vagy a paprikás krumpli.
Elkészíteni picit macera, de megéri a fáradozást.
‘Feltétnek’ itt most nem tésztát, hanem sajttal kevert tört krumplit használunk.

A következő recept a hagyományostól picit eltérő, amolyan ‘tunningolt’ változat, kifejezetten otthoni elkészítésre javasolt (éttermekben, pubokban a jóval fapadosabb változatot szolgálják fel).

Figyelem! A mennyiséggel vigyázzunk, mert csalóka. Itt a legnagyobb zabálók is kidőlhetnek! Egy spicckanálnyi adag elég belőle ebédre.

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 2 répa (vagy egy fél konzervnyi baby répa)
  • olíva olaj
  • 10 dkg vaj (lehet sózott)
  • só, bors
  • egy csomó friss kakukkfű/egy evőkanálnyi szárított
  • 2 babérlevél
  • 1/2 kg darált hús (borjú)
  • 1 citrom
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1 húsleveskocka
  • 1,5 dl angol ale vagy ha nincs akkor barna sör
  • 1kg krumpli
  • tej
  • 15 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg cheddar vagy trappista sajt

Elkészítés: Hámozzuk meg a hagymát vágjuk apróra, a répát is tisztítsuk meg és vágjuk 1cm-es darabokra majd egy nagy fazékban pirítsuk meg egy kevés olívaolajon mindkettőt, adjunk hozzá egy nagyobb evőkanálnyi vajat, egy kevés sót és borsot, a kakukkfüvet és a babérleveleket is. Közepes lángon, gyakran kevergetve 8-10 percig főzzük, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek. Ezután adjuk hozzá a húst, a lisztet, nyomjuk bele az egy citrom levét (vigyázzunk, hogy ma ne kerüljön bele!) és dobjuk bele a húsleveskockát is. Főzzük tovább, kavargassuk, nyomkodjuk szét a húst. Egészen addig csináljuk, amíg a húsból kifőtt víz el nem párolog. Amikor elkezd pirulni (színe lesz) öntsük bele a sört és annyi vizet, hogy elfedje az egészet 1 centi magasan. Az egészet forraljuk fel, majd vegyük le takarékra, fedjük le és főzzük 1 órát - de ne felejtsük el kavargatni!

Ha már a hús fő félórája, készítsük tört krumplit.
Törésnél mehet bele egy kevés tej, vaj és tejföl is!
Ha kész, rakjuk félre.

Mire ide jutunk, a hús is majdnem kész: adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a tejszint. Kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele fűszer, fűszerezzük ha szükséges. Ha a gomba megpuhult, vegyünk elő egy kerámia edényt vagy egy jénai tálat (ez általában minden magyar háztartásban van). Öntsük bele a húsos masszát, egyengessük el, reszeljük rá a sajtot, majd pedig rakjuk a tetejére a tört krumplit és simítsuk el amennyire tudjuk, hogy mindenhova jusson (egyenletesen). A villával rajzolhatunk is bele: én mindig a brit zászlót (Union Jack) karmolom bele.
180C-ra előmelegített sütőben süssük 40 percig, vagy ameddig a krumpli teteje meg nem pirul.

Egy ekkora adag, megközelítőleg 4 felnőttnek és 3 gyereknek is elég.

Adjunk mellé egy jó Bombardiert vagy bármilen magyar barna sört!
(Nem a kölyköknek persze...)

shepherdspie (1 of 1).jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr464954877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bor és Vad · http://www.boresvad.hu 2012.12.08. 21:08:47

Jó recept, érdemes kipróbálni!

Kifejezetten szerettem, mikor csináltam (idén még egyszer újra tuti)!

Mellifera 2012.12.18. 09:59:48

Nagyon finom lett, a hétvégén készítettem el. Sokáig főtt, de megérte, mert az élmény felejthetetlen volt. Muszáj még egyszer megfőznöm. :)))

Mellifera 2012.12.19. 14:35:01

@NagySanya: Természetesen a főzéshez nem egy doboz Krusovice Cerné-t vásároltam. ;)

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása