Az Angol Reggeli Pie

englishbreakfastpie.jpg

Hülye angolok, angol hülyék.
Ahogy mondani szokták.
Tényleg mindent 'pájosítanak'. Még a méltán híres (hírhedt?) angol reggelijüket is.
Reggeli és ebéd. "Two-in-one!". Mintha az előbbitől nem lennénk éppen eléggé padlón délután háromig...

Mert mi van a tradícionális angol reggeliben? Természetesen régióként változik és egyfajta paradoxonként az íreknek is megvan a saját "angol reggelijük", de mindegyiküket összefogja az alábbi négy alap összetevő: kolbász, tükörtojás, bacon, paradicsomos bab.
Ehhez adhatunk még black puddingot (az írek véres hurka válasza a skótok haggisére) vagy grillezett gombát.
Az íreknél elfogadott hogy a pirítóst krumplilángossal (boxty) helyettesítik, míg a wales-i régióban pirított algát, a skótoknál meg haggist csapnak hozzá a reggeli tálhoz. 
Komolyan mondom: nem sok magyar reggelit tudnék mondani, ami felveszi a versenyt ezzel az elvetemült kalóriaaknával.

Az angol reggeli pie erre csak rátesz egy lapáttal.

A vicc az egészben az, hogy kis adag is elég belőle, hogy egy négy fős társaságnak elég legyen ebédre. De a fenti hozzávalókat nézve, nem is kell ezen meglepődni...
Tökéletes késő reggeli/ebéd, és az egyik legjobb orvosság másnaposságra!

Hozzávalók: 2 cumberland kolbász (itthon - ha nincs más - lehet helyettesíteni májas hurkával), 1 paradicsomkonzerv, 1 dl passata, 1 babkonzerv (vörös), fél fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 szál újhagyma, só, bors, egy kevés chili, 2-3 szelet bacon, leveles tészta mellé: tojás

Elkészítés: Vágjuk apróra a hagymát és az újhagymát és durván tépkedjük bele a bacont is. Pirítsuk meg, dobjuk rá a fokhagymát és a babérlevelet. A kolbászból/hurkából húzzuk ki a tölteléket és formázzunk apró golyókat belőle. Addig pirítsuk, amíg be nem barnulnak, picit meg nem pirulnak. Öntsük rá a leszűrt babot, a passatat és a paradicsomkonzervet; sózzuk, borsozzuk (chilivel is megszórhatjuk) és közepes lángon főzzük 10 percig.

Merjük egy pie edénybe, fedjük le a leveles tésztával és 180 C-on süssük 25-30 percig.
A végén reszelhetünk rá egy kevés cheddar sajtot is (biztos, ami biztos alapon) és készítsünk mellé tükör - vagy buggyantott tojást.

Mondanom sem kell, hogy pirítós nem feltétlenül kell hozzá...

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr465125791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása