Végtelenül egyszerű előétel ötlet.
Lehet piciben is gondolkodni, ha pieról van szó, és nem kell ám mindig húst tömködni a tészta alá.
Ezeket a parányi pie kanapékat (az angolok ötletesen csak canapie-nak hívják) leveles-és rétes tésztából is el lehet készíteni. Bármelyiket választjuk, mindkettővel nagyon finom!
A töltelék lényegében bármilyen zöldséges-sajtos párosítás lehet, itt most egy sajtos-diós verziót mutatok meg nektek, rétestésztában.
Nem kell azonban csak a sajthoz ragaszkodni, nyugodtan engedjétek szabadjára a fantáziátokat: készítsetek paradicsomos-mozzarellás változatot, babos-hagymást, csak hagymást (2 féle hagymából), paprikás-paradicsomost vagy éppen - ha nem tudtok szabadulni a hústól - parányi kolbászos-babos verziókat.
Ne kezdjetek el rétest húzni ehhez. A lényeg a gyorsaságon van: nyugodtan használjatok boltban vett, rétes-vagy leveles tészta lapokat. Nincs ezzel semmi gond.
Mindössze 10-15 perc alatt elkészíthető. Igazán jól jön, ha éppen beugrik valaki hozzánk vendégségbe, vagy gyorsan szeretnék magunknak valami nassolni valót.
Nem árt ha van otthon robotgép, megkönnyíti a munkát, de nem létszükség.
Canapie: diós-camambertes-metélőhagymás mini pie
Hozzávalók: 1 nagyobb camambert sajt, 10 dkg cheddar sajt, 5 dkg dió, nagyobb csokor metélőhagyma, rétes-vagy leveles tészta, olívaolaj
Elkészítés: terítsünk ki 2 réteslapot egymáson egy nagyobb vágódeszkára (vagy konyhapultra). Egy tálban durván morzsoljuk szét a camambert, a cheddart, a diót, szórjuk bele az apróra vágott metélőhagymát, és jól dolgozzuk össze. Sózni, fűszerezni egyáltalán nem kell.
Ha van robotgép, használjuk az aprításhoz.
Evőkanálnyi adagokat pakoljunk a tésztára, majd fedjük le két réteslappal, vágjuk őket körbe és tekerjük össze. A kis pie csomagok két végén hajtsuk vissza tésztát.
Ha a levelessel megyünk neki a feladatnak, akkor nyugodtan formázzunk belőle apró golyócskákat és a tetején csippentsük össze a tésztát.
Rakjuk egy tepsire, fröcsköljük meg alaposan olívaolajjal, vágjuk előmelegített sütőbe és 12 perc alatt, 210 C-on süssük aranybarnára őket.
(A leveles tésztának kell 20 perc)
A camambertes verzióhoz mi más, mint az áfonyaszósz (lekvár) megy a legjobban!