Kezdjük az egyik alap pájjal (azt hiszem később is így fogok rá hivatkozni a könnyebb olvashatóság kedvéért), ami a briteknél annyira be van betonozva a gasztrokultúrába, mint nálunk a gulyásleves.
A hagyományos shepherd’s pie borjúhúsból készül, de egy időben a britek nem voltak hajlandóak borjúhúst venni, mert az állatokat brutális módon vágták le - mondták ők, holott már évtizedek óta más szabályok szerint küldik az állatokat a vágóhídra.
A shepherd’s pie - azaz a ‘pásztor pie’ - az egyik legközkedveltebb pie egész Nagy-Britanniában. Olyan, akár nálunk a gulyásleves, a sertés pörkölt, vagy a paprikás krumpli.
Elkészíteni picit macera, de megéri a fáradozást.
‘Feltétnek’ itt most nem tésztát, hanem sajttal kevert tört krumplit használunk.
A következő recept a hagyományostól picit eltérő, amolyan ‘tunningolt’ változat, kifejezetten otthoni elkészítésre javasolt (éttermekben, pubokban a jóval fapadosabb változatot szolgálják fel).
Figyelem! A mennyiséggel vigyázzunk, mert csalóka. Itt a legnagyobb zabálók is kidőlhetnek! Egy spicckanálnyi adag elég belőle ebédre.
Hozzávalók:
- 2 fej hagyma
- 2 répa (vagy egy fél konzervnyi baby répa)
- olíva olaj
- 10 dkg vaj (lehet sózott)
- só, bors
- egy csomó friss kakukkfű/egy evőkanálnyi szárított
- 2 babérlevél
- 1/2 kg darált hús (borjú)
- 1 citrom
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1 húsleveskocka
- 1,5 dl angol ale vagy ha nincs akkor barna sör
- 1kg krumpli
- tej
- 15 dkg gomba
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg cheddar vagy trappista sajt
Elkészítés: Hámozzuk meg a hagymát vágjuk apróra, a répát is tisztítsuk meg és vágjuk 1cm-es darabokra majd egy nagy fazékban pirítsuk meg egy kevés olívaolajon mindkettőt, adjunk hozzá egy nagyobb evőkanálnyi vajat, egy kevés sót és borsot, a kakukkfüvet és a babérleveleket is. Közepes lángon, gyakran kevergetve 8-10 percig főzzük, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek. Ezután adjuk hozzá a húst, a lisztet, nyomjuk bele az egy citrom levét (vigyázzunk, hogy ma ne kerüljön bele!) és dobjuk bele a húsleveskockát is. Főzzük tovább, kavargassuk, nyomkodjuk szét a húst. Egészen addig csináljuk, amíg a húsból kifőtt víz el nem párolog. Amikor elkezd pirulni (színe lesz) öntsük bele a sört és annyi vizet, hogy elfedje az egészet 1 centi magasan. Az egészet forraljuk fel, majd vegyük le takarékra, fedjük le és főzzük 1 órát - de ne felejtsük el kavargatni!
Ha már a hús fő félórája, készítsük tört krumplit.
Törésnél mehet bele egy kevés tej, vaj és tejföl is!
Ha kész, rakjuk félre.
Mire ide jutunk, a hús is majdnem kész: adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a tejszint. Kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele fűszer, fűszerezzük ha szükséges. Ha a gomba megpuhult, vegyünk elő egy kerámia edényt vagy egy jénai tálat (ez általában minden magyar háztartásban van). Öntsük bele a húsos masszát, egyengessük el, reszeljük rá a sajtot, majd pedig rakjuk a tetejére a tört krumplit és simítsuk el amennyire tudjuk, hogy mindenhova jusson (egyenletesen). A villával rajzolhatunk is bele: én mindig a brit zászlót (Union Jack) karmolom bele.
180C-ra előmelegített sütőben süssük 40 percig, vagy ameddig a krumpli teteje meg nem pirul.
Egy ekkora adag, megközelítőleg 4 felnőttnek és 3 gyereknek is elég.
Adjunk mellé egy jó Bombardiert vagy bármilen magyar barna sört!
(Nem a kölyköknek persze...)