Curry Fish Pie/Vega Pie

fishpie3txt (1 of 1).jpgfishpie5 (1 of 1).jpg

A britek egyik nemzeti étele a fish pie. Nem lehet ezen annyira meglepődni: egy szigetről beszélünk, rengeteg a jobbnál jobb tengeri hal.

Minden népcsoportnak (pakisztáni, indiai, ghánai, stb) megvan a maga fish pie változata a Királyságban. Ez annyira igaz, hogy nem is olyan rég már lengyel fish pie recepttel is találkoztam, de valljuk be, ennek nem sok köze van a hagyományokhoz...a lengyelekhez meg még kevesebb. A masszív lengyel bevándorló tömeget viszont meg kell fogni valamivel az éttermekben is... 
“Neked a piac mondja meg hogy ki vagy...”

A most következő indiai pie hasonló a shepherd’s piehoz: ugyanúgy krumplival operál, viszont a hagyományos maris piper sárgát, kicseréltük édeskrumplira. Lényegében ez egy kettő-az-egyben recept: ha a halat nem adjuk hozzá a végén, akkor a gombás-póréhagymás alappal egy vega piet is készíthetünk belőle.

Hozzávalók: fél szál póréhagyma, 5 szál újhagyma, 2 csomó friss petrezselyem, 3 db nagyobb édeskrumpli, egy evőkanál vaj, 20 dkg csiperke gomba, 15 dkg tonhalkonzerv, só, bors, édes fűszerpaprika, olívaolaj curry

Elkészítés: Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg az újhagymát és póréhagymát, adjunk hozzá egy csapott evőkanálnyi paprikát és fele ennyi curryt és a vajat. Hagyjuk hogy a vaj elolvadjon, öntsük fel 1 dl vízzel, majd a gombákat vágjuk vastagabb szeletekre és adjuk hozzá, sózzuk-borsozzuk. Közepes lángon főzzük puhára, majd a végén kanalazzuk bele a leszűrt tonhalkonzervet és adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet is. Főzzük további két percig.
Ha kész, vegyük le a gázról, tegyük félre.
Jöhet a krumpli!
Kivételesen hámozzuk meg az édeskrumplikat, vágjuk darabokra és főzzük puhára.
Tőrjük meg durván, adjuk hozzá a maradék petrezselymet.
Ezután két dolgot tehetünk: egy felhevített serpenyőben lesütjük/megpirítjuk és utána tálaljuk egy pie edényben, vagy a hagyományos módszert választjuk.
Előveszünk egy hőálló pie edényt, beleöntjük a gombás-halas alapot, a tetejére  pedig rákanalazzuk a krumplit, szépen elegyengetjük, majd 200C-ra előmelegített sütőben még 10 percig sütjük.

Lágy, könnyű, krémes 'majdnemsütőtök' krumplival. Mellé javaslom barna sör fogyasztását!

fishpie6 (1 of 1).jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr505025196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása