A britek egyik nemzeti étele a fish pie. Nem lehet ezen annyira meglepődni: egy szigetről beszélünk, rengeteg a jobbnál jobb tengeri hal.
Minden népcsoportnak (pakisztáni, indiai, ghánai, stb) megvan a maga fish pie változata a Királyságban. Ez annyira igaz, hogy nem is olyan rég már lengyel fish pie recepttel is találkoztam, de valljuk be, ennek nem sok köze van a hagyományokhoz...a lengyelekhez meg még kevesebb. A masszív lengyel bevándorló tömeget viszont meg kell fogni valamivel az éttermekben is...
“Neked a piac mondja meg hogy ki vagy...”
A most következő indiai pie hasonló a shepherd’s piehoz: ugyanúgy krumplival operál, viszont a hagyományos maris piper sárgát, kicseréltük édeskrumplira. Lényegében ez egy kettő-az-egyben recept: ha a halat nem adjuk hozzá a végén, akkor a gombás-póréhagymás alappal egy vega piet is készíthetünk belőle.
Hozzávalók: fél szál póréhagyma, 5 szál újhagyma, 2 csomó friss petrezselyem, 3 db nagyobb édeskrumpli, egy evőkanál vaj, 20 dkg csiperke gomba, 15 dkg tonhalkonzerv, só, bors, édes fűszerpaprika, olívaolaj curry
Elkészítés: Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg az újhagymát és póréhagymát, adjunk hozzá egy csapott evőkanálnyi paprikát és fele ennyi curryt és a vajat. Hagyjuk hogy a vaj elolvadjon, öntsük fel 1 dl vízzel, majd a gombákat vágjuk vastagabb szeletekre és adjuk hozzá, sózzuk-borsozzuk. Közepes lángon főzzük puhára, majd a végén kanalazzuk bele a leszűrt tonhalkonzervet és adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet is. Főzzük további két percig.
Ha kész, vegyük le a gázról, tegyük félre.
Jöhet a krumpli!
Kivételesen hámozzuk meg az édeskrumplikat, vágjuk darabokra és főzzük puhára.
Tőrjük meg durván, adjuk hozzá a maradék petrezselymet.
Ezután két dolgot tehetünk: egy felhevített serpenyőben lesütjük/megpirítjuk és utána tálaljuk egy pie edényben, vagy a hagyományos módszert választjuk.
Előveszünk egy hőálló pie edényt, beleöntjük a gombás-halas alapot, a tetejére pedig rákanalazzuk a krumplit, szépen elegyengetjük, majd 200C-ra előmelegített sütőben még 10 percig sütjük.
Lágy, könnyű, krémes 'majdnemsütőtök' krumplival. Mellé javaslom barna sör fogyasztását!