Nem is olyan rég egy talkshowban kérdeztek meg Ricky Gervaist, kedvenc brit komikusomat, hogy Nagy-Britanniában vajon minden fogás pie formát ölt-e? A kérdés jogos. Itt tényleg majdnem minden pie - pite vagy pástétom, kinek-kinek szájíze szerint. Az britek hajlamosak elég sok dolgot „pie-osítani”: a zöldségféléket, a gyümölcsöt, az összes húsfélét (tényleg), de még a krumplit is. Nem sok nehezebb ételt tudok elképzelni mint a krumplis piet, póréhagymával, tejföllel...
A most következő recept egy húsos verzió, csirkéből, de később több változatot is bemutatok majd.
Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg csirkemell, 1 sárgarépa, 1 nagy ropogós zellerszár, 2 közepes hagyma, 4 gerezd fokhagyma, egy evőkanálnyi vaj, 1 nagy póréhagyma, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl főzőtejszín, fél citrom héja reszelve, 3 kávéskanálnyi apróravágott snidling, 2 dl almabor, 1 adag frissen gyúrt tészta (lásd az előző bejegyzés tészta receptje), 1 házi tojás, só, bors, kakukkfű.
A csirkemellet tisztogassuk meg, és tegyük egy fazékba a felkarikázott répával, a zellerrel, fél hagymával, az összes fokhagymával, egy kevés kakukkfűvel és egy csipetnyi sóval. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a csirkét majdnem ellepje. Fedjük le és 30-40 percen keresztül főzzük, amíg a csirke meg nem főtt.
Hagyjuk annyira lehűlni, hogy már tudjunk vele dolgozni, majd szedjük ki a csirkét egy tálba, a levet szűrjük le egy másikba, és a fokhagymán kívül távolítsuk el a többi zöldséget – már nem fogjuk használni.
A leszűrt alaplevet forraljuk, amíg a fele el nem fő. Ha bőrös csirkemellünk volt, akkor a bőrt szedjük le róla. Nem lesz rá szükség.
A csirkemellet kézzel tépjük nagyobb darabokra.
A többi hagymát vágjuk vastagabb karikákra, vagy közepes méretű gerezdekre. A vajat olvasszuk meg egy nagyobb fazékban, adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a felkarikázottt póréhagymát, és addig főzzük, amíg össze nem esik. Öntsük bele az almabort és addig forraljuk, amíg félig el nem fő. Ezután mehet bele a liszt. Főzzük néhány percig, de kavargassuk, nehogy becsomósodjon, majd adjunk hozzá 3-4 decit az alapléből, öntsük bele a főzőtejszínt, és reszeljük bele egy fél citrom héját. Főzzük tovább, és amikor krémesen besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Szórjuk meg a snidlinggel, rakjuk bele a csirkét, sózzuk, borsozzuk, és nyomjuk bele a szétfőtt és előzőleg félrerakott fokhagymagerezdeket is.
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. A tésztát nyújtsuk ki, de fél centinél ne nagyon legyen vékonyabb. Vegyünk elő egy pités (pástétomos) edényt (mélyebb jénai is megteszi!), de lehet bármilyen laposabb cserépedény vagy tepsi. Merjük bele a csirkés tölteléket, majd óvatosan fedjük le a tésztával. A túllógó széleket vagdossuk le, majd a tésztával zárjuk le az edényt. Kenjük be az egészet tojássárgájával, a széleit picit jobban. A közepét villával néhány helyen lyukazgassuk ki, hogy legyen hely a gőznek távozni. Hagyjuk állni így 10 percet, majd süssük 20 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
A legjobb tört krumplival tálalni, és frissen párolt (vagy lesütött!) zöldségekkel (káposzta, spenót).