Csirkés-póréhagymás pie

piecsirke1.jpgpiecsirke2.jpg

piecsirke3.jpg

Nem is olyan rég egy talkshowban kérdeztek meg Ricky Gervaist, kedvenc brit komikusomat, hogy Nagy-Britanniában vajon minden fogás pie formát ölt-e? A kérdés jogos. Itt tényleg majdnem minden pie -  pite vagy pástétom, kinek-kinek szájíze szerint. Az britek hajlamosak elég sok dolgot „pie-osítani”: a zöldségféléket, a gyümölcsöt, az összes húsfélét (tényleg), de még a krumplit is. Nem sok nehezebb ételt tudok elképzelni mint a krumplis piet, póréhagymával, tejföllel...

A most következő recept egy húsos verzió, csirkéből, de később több változatot is bemutatok majd.

Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg csirkemell, 1 sárgarépa, 1 nagy ropogós zellerszár, 2 közepes hagyma, 4 gerezd fokhagyma, egy evőkanálnyi vaj, 1 nagy póréhagyma, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl főzőtejszín, fél citrom héja reszelve, 3 kávéskanálnyi apróravágott snidling, 2 dl almabor, 1 adag frissen gyúrt tészta (lásd az előző bejegyzés tészta receptje), 1 házi tojás, só, bors, kakukkfű.

A csirkemellet tisztogassuk meg, és tegyük egy fazékba a felkarikázott répával, a zellerrel, fél hagymával, az összes fokhagymával, egy kevés kakukkfűvel és egy csipetnyi sóval. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a csirkét majdnem ellepje. Fedjük le és 30-40 percen keresztül főzzük, amíg a csirke meg nem főtt. 

Hagyjuk annyira lehűlni, hogy már tudjunk vele dolgozni, majd szedjük ki a csirkét egy tálba, a levet szűrjük le egy másikba, és a fokhagymán kívül távolítsuk el a többi zöldséget – már nem fogjuk használni. 

A leszűrt alaplevet forraljuk, amíg a fele el nem fő. Ha bőrös csirkemellünk volt, akkor a bőrt szedjük le róla. Nem lesz rá szükség. 

A csirkemellet kézzel tépjük nagyobb darabokra.

A többi hagymát vágjuk vastagabb karikákra, vagy közepes méretű gerezdekre. A vajat olvasszuk meg egy nagyobb fazékban, adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a felkarikázottt póréhagymát, és addig főzzük, amíg össze nem esik. Öntsük bele az almabort és addig forraljuk, amíg félig el nem fő. Ezután mehet bele a liszt. Főzzük néhány percig, de kavargassuk, nehogy becsomósodjon, majd adjunk hozzá 3-4 decit az alapléből, öntsük bele a főzőtejszínt, és reszeljük bele egy fél citrom héját. Főzzük tovább, és amikor krémesen besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Szórjuk meg a snidlinggel, rakjuk bele a csirkét, sózzuk, borsozzuk, és nyomjuk bele a szétfőtt és előzőleg félrerakott fokhagymagerezdeket is.

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. A tésztát nyújtsuk ki, de fél centinél ne nagyon legyen vékonyabb. Vegyünk elő egy pités (pástétomos) edényt (mélyebb jénai is megteszi!), de lehet bármilyen laposabb cserépedény vagy tepsi. Merjük bele a csirkés tölteléket, majd óvatosan fedjük le a tésztával. A túllógó széleket vagdossuk le, majd a tésztával zárjuk le az edényt. Kenjük be az egészet tojássárgájával, a széleit picit jobban. A közepét villával néhány helyen lyukazgassuk ki, hogy legyen hely a gőznek távozni. Hagyjuk állni így 10 percet, majd süssük 20 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.

A legjobb tört krumplival tálalni, és frissen párolt (vagy lesütött!) zöldségekkel (káposzta, spenót).

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr794964167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása