Remélem mindenkinek jól telt a Karácsony és a rengeteg zabálás után sikerült picit pihenni Szilveszterkor és az utóbbi két napban.
Nem sok pie tartozik a könnyű ételek közé - hiszen alapban egy nehéz kaja. Ebben a hónapban azonban megpróbálok olyan pie recepteket közzétenni, amelyek lényegesen könnyebbek, mint színhúsos társaik.
Ezek általában belsőségből (disznó vagy birka) és zöldségekből készülnek, esetleg kis adagban csirkemellből.
December 13.-án éjfélkor a Hobbit c. film éjszakai vetítésére mentem. Nem tehetek róla: egyszerűen rajongok a fantasy műfajért és vagyok annyira filmfanatikus, hogy egy éjszakai vetítés meg sem kottyan. Szeretem ezeket az éjféli vetítéseket, mert ilyenkor tényleg csak az megy el a moziba, akit valóban érdekel a film. Nincs felesleges telefoncsörgés, nincs viháncolás, ordibálás, film közben a sor közepén felállás. Aki ilyenkor jön, az tudja mire vállalkozik.
No de elkalandoztam.
A Hobbit weboldala már jóval a filmpremier előtt éles volt és a menüpontok között barangolva találhatunk egy 'Bombur Szakácskönyve' aloldalt, ahol az egyik "törpe receptjei" közül mazsolázhatunk, de akár a sajátunkat is feltölthetjük.
Egyből rákerestem a piera és láss csodát, két
receptet is kidobott a gép!
Mielőtt ebben a hónapban belevágnánk a könnyű pie receptezésbe, most az egyik ilyen receptet osztom meg.
Hozzávalók: 2 disznó vese, 2 evőkanál zsír, 1 pohár vörösbor, 1 dl főzőtejszín, dijoni vagy angol mustár, bors, torma (nem majonézes!), Worcestershire-szósz
Elkészítés: A veséket mossuk meg, tisztítsuk meg alaposan és vágjuk 1-2 cm-es szeletekre. Egy serpenyőben pirítsuk meg a zsíron a veseszeleteket, amíg szépen be nem barnulnak, adjuk hozzá a bort és közepes lángon főzzük tovább. Menet közben adjuk hozzá a mustárt, a Worcesteshire-szószt, a tormát és fűszerezzük egy csipetnyi borssal. Vegyük le takarékra és adjuk hozzá a tejszínt.
Ha kész, tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 180C-ra. Vegyünk elő egy pie edényt vagy egy kisebb hoálló tálat. Öntsük bele a masszát és fedjük le a már jól ismert tésztával.
Süssük még 30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
A lefedésnél a tésztát helyettesíthetjük a Shepherd's Pie receptnél is mutatott tört krumplival.
...
Ale ajánló:
Hobgoblin
Sajnos nem leltem nyomát, hogy itthon elérhető lenne, de ha mégis sikerülni beszereznetek egyet, érdemes kipróbálni, nagyon ajánlom! Az egyik kedvenc ale-em a Szigetről!
"Oxfordshire-ben, a lankás Costwold Hills oldalában húzódó Wychwood erdeiben egykor királyi vadászatok zajlottak. A rég bezárt witneyi Clinch's malátázója helyén 1983-ban nyitott a sörfőzde, mely a Windrush folyó vizét és a mára már megszűnt Morlans élesztőjét használja. A mikrosörfőzde azóta beköltözött a városba egy nagyobb épületbe, és sörei is népes rajongótáborra tettek szert. Chris Moss, az igazgató szereti a robosztus, egyedi íz- és aromavilágú söröket, és hozzá illő neveket ad nekik. A Hobgoblint egy erdőlakó lény ihlette. A sör malátás, némi csokoládés-karamellás és barna cukorhoz hasonló zamattal, a komló citromhéjszerű ízével, végében az alkohol melengető érintésével." - forrás hot-dog.hu, sörajánló