A jó pie tészta

205984_173864372685822_7882762_n.jpeg

Többféle tésztát is használhatunk pie fedésre. Nagy-Britannia különböző régióiban ezek mindegyikét máshogy készítik: van amit már gyúráskor zöldfűszereznek, van amihez több zsiradékot adnak vagy több tejet.
Látható, hogy pie tésztából is van "kismillió", most azonban az legegyszerűbben elkészíthető fajtákon megyünk végig.

A most következő receptek mindegyikéből 50-80 dekányi tészta készíthető. Ez pont annyira elég, hogy egy nagy piet teljesen lefedjetek és még maradjon valamennyi: díszítésre vagy egy kisebb edényben kisütött piera, vagy akár jól becsomagolva elrakhatjátok a hűtőbe is. Egy jó három napig simán eláll és később is felhasználható.
(Ha mégsem lenne egy piera elég a maradék, akkor készítsetek belőle sajtrudacskákat!)
Nyújtás előtt mindegyiket hagyjuk állni minimum 30 percet!
(Kivétel a 'forróvizes tészta', lásd lent.)

Omlós tészta (shortcrust pastry)

Szószerinti fordításban. Nálunk a leveleshez hasonlít legjobban.
Nagyon egyszerű elkészíteni és könnyen készíthetünk édes verziót is belőle - mondjuk gyümölcsös pie desszertekhez.

50-60 dkg tészta: 40 dkg liszt, egy csipetnyi só, 20 dkg sótlan vaj, 4 evőkanálnyi hideg víz

Öntsük a lisztet egy mély tálba adjuk hozzá a sót és a vajat és gyúrjuk addig, amíg a zsemlemorzsához hasonló darabkákat nem kapunk. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy kényelmesen gyúrható legyen (de ne tocsogjon) és fél-egy perc alatt finoman gyúrjuk egybe, simára, majd tekerjük fóliába és minimum 30 percig hagyjuk állni.

Faggyús tészta (suet pastry)

Ezt a tésztát lehet a leggyorsabban elkészíteni - tényleg baromira gyorsan. Az egyetlen dolog, amit figyelni kell, hogy ne adjunk hozzá túl sok vizet, mert akkor már nem menthető.
Kézzel vagy tésztagyúró géppel is elkészíthetjük. Ha nincs gép, akkor figyeljünk arra, hogy az egész tészta lényegét, a faggyút, vágjuk nagyon apróra.
A legjobb a marhafaggyú, amit mindenképpen tegyük a fagyasztóba felhasználás előtt!

70 dkg tészta: 40 dkg liszt, egy csipetnyi só, 20 dkg marhafaggyú, kb 1,5 dl tej

Öntsük a lisztet egy mély tálba adjuk hozzá a sót és a faggyút majd lassan öntsük hozzá a tejet hogy kényelmesen gyúrható legyen (de ne tocsogjon). Ha túl sok tejet öntöttünk, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Dolgozzuk össze, majd tegyük egy vékonyan belisztezett nyújtódeszkára és gyúrjuk jó pár percig, amíg szép, sima felületű, cipó formájú tésztát nem kapunk. Gyúrás közben nyugodtan bánhatunk vele keményebben - nem olyan nyámnyila, mint a vajas barátja...
Ha megvagyunk, tekerjük fóliába és minimum 30 percig hagyjuk állni.

Tejfölös tészta (soured cream pastry)

Számomra a legjobb és legfinomabb pie tészta alap. Nagyon egyszerűen egybe lehet dolgozni, krémes, olvad a szájban és sütés után gyönyörűen fényes.
Kiváló alap egyébként ízesített tésztákhoz: elég csak zöldfűszereket és citromlevet hozzáadni.

80 dkg tészta: 50 dkg liszt, egy csipetnyi só, 25 dkg sótlan vaj, 1dl tejföl

Öntsük a lisztet egy mély tálba, adjuk hozzá a sót és a vajat és gyúrjuk addig, amíg a zsemlemorzsához hasonló darabkákat nem kapunk. Öntsük hozzá a tejfölt és gyúrjuk egybe, amíg szép, sima felületű, cipó formájú tésztát nem kapunk. Tekerjük fóliába és minimum 30 percig hagyjuk állni.

Forróvizes tészta (hot water pastry)

A legjobb tészta hideg pieokhoz (pl. a porky pie, azaz Sertés/Disznó Pie - kolbászból). Elkészítés? Pont úgy, ahogy a neve sejteti: forró víz kell hozzá.
Figyelem! Eszünkbe ne jusson állni hagyni, hűtőbe tenni a tésztát! Azonnal használjuk fel, különben egy rémálommá válik az egész sütés!

80 dkg tészta: 50 dkg liszt, 2 kávékanálnyi cukor, 1 tojás, 2dl víz, 50 dkg sótlan vaj, 10 dkg sertészsír

Öntsük a lisztet egy mély tálba, adjuk hozzá a cukrot, üssük a közepébe a tojást. A vajat, a zsírt és a vizet tegyük egy lábasba, lassú tűzön, kevergetve forraljuk fel, majd óvatosan öntsük a tészta alapba és késsel vagy kanállal keverjük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ha picit már hűlt a tészta, akkor kezdjük el gyúrni, majd ha kész, egyből nyújtsuk ki és használjuk fel.

Édes tészta (sweet pastry)

Ez a tészta az alapja a francia sablé keksznek. Sablé franciául annyit tesz: homokos, ami ebben az esetben a tészta puha, de darabos állagára utal.
Eléggé tömör, kemény, sűrű tészta így mindenképpen hűtsük le rendesen, mielőtt nyújtani akarjuk. 

70 dkg tészta: 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 evőkanálnyi habtejszín, 1 tojás sárgája, 35 dkg liszt (átszitálva)

Használjunk egy mixert hogy a vajat és a tejszínt összedolgozzuk, szórjuk meg a porcukorral és üssük bele a tojást is. Ezután már csak öntsük bele a lisztet és alacsony fokozaton jól dolgozzuk össze.
Ezután borítsuk egy vékonyan belisztezett nyújtódeszkára és néhány perc alatt gyúrjuk egybe. Nyújtsuk 1 cm vastag kör formára (kézzel is megteszi), tekerjük fóliába és legalább 4 órára tegyük a hűtőbe!

Leveles tészta (puff pastry)

A hagyományos leveles tésztás fedés. Angliában van hogy néha kelesztik picit.

...

És végezetül néhány jó tanács pie sütéshez.

  • Mindegyik húsos alapú piet 180C-on süssük!
  • Jó móka (és finom móka) a tésztákat keverni! Például:  tejfölös tészta fedés, de faggyús tészta díszítés. Ha a hűtőben (fagyasztóban) van megmaradt tészta félrerakva, akkor megéri kísérletezni!
  • A legjobb az a pie, aminek a tölteléke önmagában is ehető és finom! Ezért van, hogy a legjobb pie alapja majd minden esetben valamilyen pörkölt vagy ragu.
  • A legtöbb pie 'tölteléket' érdemes előre elkészíteni, hűtőbe tenni és sütéskor a csak elővenni és a friss tésztával lefedni. Ha így teszünk, mindenképpen számoljunk plusz 10 percet a sütésnél, hogy a hideg töltelék kellően átforrósodjon a sütőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr135116809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása