Hülye angolok, angol hülyék.
Ahogy mondani szokták.
Tényleg mindent 'pájosítanak'. Még a méltán híres (hírhedt?) angol reggelijüket is.
Reggeli és ebéd. "Two-in-one!". Mintha az előbbitől nem lennénk éppen eléggé padlón délután háromig...
Mert mi van a tradícionális angol reggeliben? Természetesen régióként változik és egyfajta paradoxonként az íreknek is megvan a saját "angol reggelijük", de mindegyiküket összefogja az alábbi négy alap összetevő: kolbász, tükörtojás, bacon, paradicsomos bab.
Ehhez adhatunk még black puddingot (az írek véres hurka válasza a skótok haggisére) vagy grillezett gombát.
Az íreknél elfogadott hogy a pirítóst krumplilángossal (boxty) helyettesítik, míg a wales-i régióban pirított algát, a skótoknál meg haggist csapnak hozzá a reggeli tálhoz.
Komolyan mondom: nem sok magyar reggelit tudnék mondani, ami felveszi a versenyt ezzel az elvetemült kalóriaaknával.
Az angol reggeli pie erre csak rátesz egy lapáttal.
A vicc az egészben az, hogy kis adag is elég belőle, hogy egy négy fős társaságnak elég legyen ebédre. De a fenti hozzávalókat nézve, nem is kell ezen meglepődni...
Tökéletes késő reggeli/ebéd, és az egyik legjobb orvosság másnaposságra!
Hozzávalók: 2 cumberland kolbász (itthon - ha nincs más - lehet helyettesíteni májas hurkával), 1 paradicsomkonzerv, 1 dl passata, 1 babkonzerv (vörös), fél fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 szál újhagyma, só, bors, egy kevés chili, 2-3 szelet bacon, leveles tészta mellé: tojás
Elkészítés: Vágjuk apróra a hagymát és az újhagymát és durván tépkedjük bele a bacont is. Pirítsuk meg, dobjuk rá a fokhagymát és a babérlevelet. A kolbászból/hurkából húzzuk ki a tölteléket és formázzunk apró golyókat belőle. Addig pirítsuk, amíg be nem barnulnak, picit meg nem pirulnak. Öntsük rá a leszűrt babot, a passatat és a paradicsomkonzervet; sózzuk, borsozzuk (chilivel is megszórhatjuk) és közepes lángon főzzük 10 percig.
Merjük egy pie edénybe, fedjük le a leveles tésztával és 180 C-on süssük 25-30 percig.
A végén reszelhetünk rá egy kevés cheddar sajtot is (biztos, ami biztos alapon) és készítsünk mellé tükör - vagy buggyantott tojást.
Mondanom sem kell, hogy pirítós nem feltétlenül kell hozzá...