Ropogós forróvizes tészta

pie_dish (1 of 1).jpg

De hogyan készül a pie tészta? Kenyértészta ez? Milyen pie tésztafélék vannak? Ezekre a kérdésekre  következő bejegyzésekben kaptok majd választ, most kezdjük a legegyszerűbb pie tésztával, ami az induláshoz teljesen elég.

A pie tészta nem kenyértészta, nem is úgy készül. Általában liszt, só, vaj és hidegvíz hozzáadásával készül.
A melegvizes tészta állati zsiradék hozzáadásával készül és leginkább húsos pieok készítésekor használják. A többi tésztafélétől eltérően ez tényleg forrón készül és még addig kell megformázni, amíg még meleg. A zsiradék segít, hogy egy erős tésztafélét készítsünk az ételünkhöz, ami majd tartja az alakját és nem esik szét könnyen. Épp ezért ideális olyan pie félékhez, amihez nem kell edény: önmagában, kevés sütőpapíral körbefogva, egy tepsire ráhelyezve is nyugodtan elkészíthetjük.

Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanálnyi só
  • 1 dl víz
  • 10 dkg zsír
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A lisztet öntsük egy hőálló mély tálba és nyomkodjuk benne szét a vajat, egészen addig, amíg kenyérmorzsa féle darabkákra nem esik.
  2. Egy serpenyőbe rakjuk a zsiradékot, a vizet és a sót és lassan forraljuk fel.
  3. Ha forr, óvatosan öntsük a lisztes vajra és egy kanállal (késsel, villával, bármivel), majd amikor annyira lehült, hogy már nem forró, használjuk a kezünket és jól dolgozzuk össze (teljesen simára).
  4. Rakjuk a tésztát fóliára és tegyük a hűtőbe 10-15 percre.
  5. Vegyük ki a hűtőből (még valamennyire melegnek kell lennie), finoman lisztezzünk be egy nyújtódeszkát és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. 

Használjunk pie sütőformát a formázáshoz (helyezzünk fóliát a formába és a tésztát formázzuk ebben), de mindig hagyjunk annyi tésztát, hogy a tetejét is befedje.

A bejegyzés trackback címe:

https://piedayfriday.blog.hu/api/trackback/id/tr1004976019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babi56 2022.11.30. 22:08:27

Éppen most nézek egy angol műsort, ahol ezt a forró vizes tésztát készítik. Ott adtak hozzá 100 g réteslisztet is, és nem lisztezték a munkalapot nyújtás közben.

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása