De hogyan készül a pie tészta? Kenyértészta ez? Milyen pie tésztafélék vannak? Ezekre a kérdésekre következő bejegyzésekben kaptok majd választ, most kezdjük a legegyszerűbb pie tésztával, ami az induláshoz teljesen elég.
A pie tészta nem kenyértészta, nem is úgy készül. Általában liszt, só, vaj és hidegvíz hozzáadásával készül.
A melegvizes tészta állati zsiradék hozzáadásával készül és leginkább húsos pieok készítésekor használják. A többi tésztafélétől eltérően ez tényleg forrón készül és még addig kell megformázni, amíg még meleg. A zsiradék segít, hogy egy erős tésztafélét készítsünk az ételünkhöz, ami majd tartja az alakját és nem esik szét könnyen. Épp ezért ideális olyan pie félékhez, amihez nem kell edény: önmagában, kevés sütőpapíral körbefogva, egy tepsire ráhelyezve is nyugodtan elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 50 g vaj
- 1 evőkanálnyi só
- 1 dl víz
- 10 dkg zsír
- 1 tojás
Elkészítés:
- A lisztet öntsük egy hőálló mély tálba és nyomkodjuk benne szét a vajat, egészen addig, amíg kenyérmorzsa féle darabkákra nem esik.
- Egy serpenyőbe rakjuk a zsiradékot, a vizet és a sót és lassan forraljuk fel.
- Ha forr, óvatosan öntsük a lisztes vajra és egy kanállal (késsel, villával, bármivel), majd amikor annyira lehült, hogy már nem forró, használjuk a kezünket és jól dolgozzuk össze (teljesen simára).
- Rakjuk a tésztát fóliára és tegyük a hűtőbe 10-15 percre.
- Vegyük ki a hűtőből (még valamennyire melegnek kell lennie), finoman lisztezzünk be egy nyújtódeszkát és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
Használjunk pie sütőformát a formázáshoz (helyezzünk fóliát a formába és a tésztát formázzuk ebben), de mindig hagyjunk annyi tésztát, hogy a tetejét is befedje.