PDF: Lakásétterem - április 12. - péntek

lakasetterem.jpg

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen egy tradícionális brit pie, szereted az underground konyhát és a street foodot és szeretsz nagyokat enni, akkor itt a helyed!

A 'Pie Day Friday' lakásétterem következő szabad időpontja: április 12. - péntek, este 7:30
Szabad helyek: maximum 6 fő

A menü:

Előétel:
- Canapie (mini pie kanapék, kétféle töltelékkel)

Főétel:
- Puccos 'Paddy' Pie (steak pie, Guinnessben)
- Sajt és Krumpli Pie - lilakáposztával (vega)

Desszert:
- Rebarbara és Puding Pie

Ital:
- Guinness
- John Smith's
- bor (fehér és vörös)

Hozzájárulás az estéhez: 5000.-ft/fő

Jelentkezni a pentekpie@gmai.com e-mail címen,a Facebook oldalunkon vagy a 06-30-369-5550-es telefonszámon tudtok. Szeretettel várlak benneteket!

 

Canapie

viewer-2.jpegviewer.jpeg

Végtelenül egyszerű előétel ötlet.
Lehet piciben is gondolkodni, ha pieról van szó, és nem kell ám mindig húst tömködni a tészta alá.
Ezeket a parányi pie kanapékat (az angolok ötletesen csak canapie-nak hívják) leveles-és rétes tésztából is el lehet készíteni. Bármelyiket választjuk, mindkettővel nagyon finom!
A töltelék lényegében bármilyen zöldséges-sajtos párosítás lehet, itt most egy sajtos-diós verziót mutatok meg nektek, rétestésztában.

tovább »
 

A jó pie tészta

205984_173864372685822_7882762_n.jpeg

Többféle tésztát is használhatunk pie fedésre. Nagy-Britannia különböző régióiban ezek mindegyikét máshogy készítik: van amit már gyúráskor zöldfűszereznek, van amihez több zsiradékot adnak vagy több tejet.
Látható, hogy pie tésztából is van "kismillió", most azonban az legegyszerűbben elkészíthető fajtákon megyünk végig.

tovább »
 

Curry Fish Pie/Vega Pie

fishpie3txt (1 of 1).jpgfishpie5 (1 of 1).jpg

A britek egyik nemzeti étele a fish pie. Nem lehet ezen annyira meglepődni: egy szigetről beszélünk, rengeteg a jobbnál jobb tengeri hal.

Minden népcsoportnak (pakisztáni, indiai, ghánai, stb) megvan a maga fish pie változata a Királyságban. Ez annyira igaz, hogy nem is olyan rég már lengyel fish pie recepttel is találkoztam, de valljuk be, ennek nem sok köze van a hagyományokhoz...a lengyelekhez meg még kevesebb. A masszív lengyel bevándorló tömeget viszont meg kell fogni valamivel az éttermekben is... 
“Neked a piac mondja meg hogy ki vagy...”

A most következő indiai pie hasonló a shepherd’s piehoz: ugyanúgy krumplival operál, viszont a hagyományos maris piper sárgát, kicseréltük édeskrumplira. Lényegében ez egy kettő-az-egyben recept: ha a halat nem adjuk hozzá a végén, akkor a gombás-póréhagymás alappal egy vega piet is készíthetünk belőle.

tovább »
 

A Sárkány Ereje

706066_10151264993664645_1114963619_o.jpeg

Remélem mindenkinek jól telt a Karácsony és a rengeteg zabálás után sikerült picit pihenni Szilveszterkor és az utóbbi két napban. 

Nem sok pie tartozik a könnyű ételek közé - hiszen alapban egy nehéz kaja. Ebben a hónapban azonban megpróbálok olyan pie recepteket közzétenni, amelyek lényegesen könnyebbek, mint színhúsos társaik.
Ezek általában belsőségből (disznó vagy birka) és zöldségekből készülnek, esetleg kis adagban csirkemellből.

December 13.-án éjfélkor a Hobbit c. film éjszakai vetítésére mentem. Nem tehetek róla: egyszerűen rajongok a fantasy műfajért és vagyok annyira filmfanatikus, hogy egy éjszakai vetítés meg sem kottyan. Szeretem ezeket az éjféli vetítéseket, mert ilyenkor tényleg csak az megy el a moziba, akit valóban érdekel a film. Nincs felesleges telefoncsörgés, nincs viháncolás, ordibálás, film közben a sor közepén felállás. Aki ilyenkor jön, az tudja mire vállalkozik.

No de elkalandoztam. 

A Hobbit weboldala már jóval a filmpremier előtt éles volt és a menüpontok között barangolva találhatunk egy 'Bombur Szakácskönyve' aloldalt, ahol az egyik "törpe receptjei" közül mazsolázhatunk, de akár a sajátunkat is feltölthetjük.

Egyből rákerestem a piera és láss csodát, két

 receptet is kidobott a gép!

Mielőtt ebben a hónapban belevágnánk a könnyű pie receptezésbe, most az egyik ilyen receptet osztom meg.

tovább »
 

Ropogós forróvizes tészta

pie_dish (1 of 1).jpg

De hogyan készül a pie tészta? Kenyértészta ez? Milyen pie tésztafélék vannak? Ezekre a kérdésekre  következő bejegyzésekben kaptok majd választ, most kezdjük a legegyszerűbb pie tésztával, ami az induláshoz teljesen elég.

A pie tészta nem kenyértészta, nem is úgy készül. Általában liszt, só, vaj és hidegvíz hozzáadásával készül.
A melegvizes tészta állati zsiradék hozzáadásával készül és leginkább húsos pieok készítésekor használják. A többi tésztafélétől eltérően ez tényleg forrón készül és még addig kell megformázni, amíg még meleg. A zsiradék segít, hogy egy erős tésztafélét készítsünk az ételünkhöz, ami majd tartja az alakját és nem esik szét könnyen. Épp ezért ideális olyan pie félékhez, amihez nem kell edény: önmagában, kevés sütőpapíral körbefogva, egy tepsire ráhelyezve is nyugodtan elkészíthetjük.

tovább »
 

Csirkés-póréhagymás pie

piecsirke1.jpgpiecsirke2.jpg

piecsirke3.jpg

Nem is olyan rég egy talkshowban kérdeztek meg Ricky Gervaist, kedvenc brit komikusomat, hogy Nagy-Britanniában vajon minden fogás pie formát ölt-e? A kérdés jogos. Itt tényleg majdnem minden pie -  pite vagy pástétom, kinek-kinek szájíze szerint. Az britek hajlamosak elég sok dolgot „pie-osítani”: a zöldségféléket, a gyümölcsöt, az összes húsfélét (tényleg), de még a krumplit is. Nem sok nehezebb ételt tudok elképzelni mint a krumplis piet, póréhagymával, tejföllel...

A most következő recept egy húsos verzió, csirkéből, de később több változatot is bemutatok majd.

tovább »

Címkék

ale (7) Anglia (2) angol (9) angolreggeli (1) borsó (1) brit (8) camambert (1) cheddar (1) csirke (1) curry (1) ebéd (1) gomba (2) hagyma (4) hal (1) indiai (1) ironmaiden (1) lakásétterem (1) marha (2) ősz (1) pie (8) póréhagyma (3) recept (7) reggeli (1) répa (1) rock (1) royalwedding (1) sajt (1) sör (2) starter (1) tavasz (5) tél (4) tészta (1) történelem (1) zöldség (2)

Bannerek

Banner

süti beállítások módosítása